Idiom: A Penny Saved Is A Penny Earned

July 7, 2010

A Penny Saved Is A Penny Earned:
By not spending money, you are saving money (little by little).

Dalam Bahasa Melayunya, sikit-sikit,lama-lama jadi bukit..
Idiom ini boleh dimuatkan dlm karangan adik2, contohnya..
Ali wants to buy a present for his mother. Everyday, Ali saves 50 cent from his pocket money. A penny saved is a penny earned.


Panduan Mentor Mengendalikan Mentee

July 7, 2010
Kadang-kadang mentor2 AKHI tertanya-tanya,kenapalah adik2 mentee AKHI ni semangat dan energetic sgt,kan?Sampai adakalanya xterkawal mentor..mencabar emosi,sampai nk marah..betul kan?Jadi,bertanyalah sesama sendiri, apa yang boleh dilakukan mentor2 untuk mengawal tingkah adik2 AKHI?

Buat kalian semua, beberapa tips yang boleh diaplikasikan oleh mentor2 AKHI ingin dikongsikan bersama di sini.. Antaranya..

1) Kenali peribadi dan sikap mentee2 anda u mengetahui cara mendekati mereka. Setiap mentee mempunyai tingkah yang berbeza dan meungkin memerlukan teknik yang berbeza u mendampingi mereka.
2) “Personal touch”. Segala tunjuk ajar dan nasihat adalah lebih efektif andai adik2 mentee merasai “personal touch” dr mentornya. Mereka merasakan mendapat perhatian, yang merupakan antara tujuan mereka menyertai mentoring AKHI dan juga membolehkan anda “mengikat” adik2 mentee. Apabila anda rapat dgn adik2 mentee, anda mudah u menyentuh hati mereka sekaligus memudahkan semaian input berguna u mereka.
3) Banyakkan sentuhan ketika dlm kumpulan. Sentuhan melambangkan anda memberi perhatian terhadap mereka dan mereka akan mersa dihargai. Gunakan juga sentuhan jika melihat adik2 AKHI ini mula kehilangan fokus.
4) Tunjukkan ketegasan anda, namun biarlah berpada-pada. Tegas tidak bermakna marah ataupun menengking mereka.Ini sangat perlu u membina rasa hormat dikalangan mentee2 agar reputasi anda terjaga dan tidak dipijak kepala.
5) Senangi mereka. Cari titik persamaan u membina “rapport”. Apabila mereka merasakan persamaan dgn anda ketika bergaul dgn mereka, mereka akan lbh rapat dan selesa dgn anda,sekaligus memudahkan anda dlm memberi arahan.
6) Biarkan mereka bercakap. Ini menunjukkan anda mnghormati mereka dan sentiasa mendapat perhatian anda, bukan hanya mereka perlu menghormati anda. Ini juga menjadikan aktiviti kumpulan lebih interaktif. Namun jika berlebihan, kembalikan fokus mereka.
7) Libatkan semua mentee2 dlm aktiviti kumpulan dan perbincangan. Ini u mengelakkan rasa terpinggir segelintir mentee dan mengundang rasa “boring”. Apabila rasa terpinggir, mentee2 akan mula hilang fokus dan berlarian serta mengusik teman2.
8) Dan yang terakhir, sentiasa memberi dorongan dan pujian u setiap pencapaian mereka ketika aktiviti. Mereka memerlukan sokongan anda u membina keyakinan diri dan dihargai setiap usaha mereka.
Moga mentor2 dpt meningkat kualiti anda sbg seorang mentor yang efektif dan menjadi mentor yang cemerlang dan tauladan kpd adik2 mentee AKHI..=)..

Kerana 20 Sen

July 7, 2010

Beberapa tahun dahulu, ada seorang Imam yang berasal dari Thailand telah dipanggil ke Malaysia untuk menjadi Imam tetap di sebuah masjid di Malaysia. Telah menjadi kebiasaan baginya menaiki bas untuk pergi ke masjid. Pada suatu hari, selepas Imam membayar tambang dan duduk di dalam bas, dia tersedar yang pemandu bas tersebut telah memulangkan wang baki yang lebih daripada sepatutnya sebanyak 20 sen.
Sepanjang perjalanan Imam memikirkan tentang wang 20 sen tersebut. “Perlukah aku memulangkan 20 sen ni?” Imam bertanya kepada dirinya. “Ah..syarikat bas ni dah kaya..setakat 20 sen ni..nak beli tosei pun tak cukup,” kata Imam.
Apabila tiba di hadapan masjid, Imam menekan loceng dan bas tersebut pun berhenti. Ketika Imam ingin turun sahaja daripada bas, tiba-tiba seakan-akan dirinya secara automatik berhenti dan berpaling ke arah pemandu bas sambil memulangkan wang 20 sen. “Tadi kamu beri saya wang baki terlebih 20 sen,” kata Imam kepada pemandu bas.
“Ohhh…!!! Terima kasih!!! Kenapa awak pulangkan 20 sen ni..kan sedikit je nilainya,” kata pemandu bas. Imam menjawab, “Wang tersebut bukan milik saya, sebagai seorang muslim saya wajib berlaku jujur.” Pemandu bas tersenyum, dan berkata, “Sebenarnya saya sengaja memberi wang baki yang lebih sebanyak 20 sen ni, saya nak uji kejujuran kamu wahai Imam. Saya sudah berkali-kali berfikir untuk memeluk Islam.”
Imam turun dari bas dan seluruh jasadnya menggigil dan kesejukan. Imam berdoa sambil menadah tangan, “Astaghfirullah!!! Ampunkan daku Ya Allah…Aku hampir-hampir menjual harga sebuah Iman dengan 20 sen!!!
 Moralnya, kita hendaklah sentiasa jujur dlm kehidupan kita biarpun melibatkan sekecil-kecil perkara kerana Allah telah mengingatkan kita bhwa biarpun amalan sekecil zarah akan dihitung di akhirat kelak…Moga mentor2 dan adik2 mentee AKHI menjadi generasi Islam yang cemerlang di dunia dan juga di akhirat..=)..

Pengumuman AKHI Ibadah Camp

July 2, 2010

Pengumuman untuk sekalian keluarga AKHI.. Akak2, abg2 mentor dan juga adik2 mentee, AKHI Ibadah Camp akan berlansung pada 16-18 Julai 2010, bertempat di Masjid Sultan Ahmad Shah dan ADM LT 1,UIAM.. Adik2 mentee akan berkampung selama 3 hari camp tersebut bersama akak2 dan abg2 mentor di UIA.. Mesti bestkan..
Modul kali ini lebih menekankan pembangunan sahsiah serta peribadi seorang Muslim di samping pemantapan aspek ibadah.. Moga tercapai impian kita untuk melahirkan generasi Islam yang cemerlang.. Insyaallah.. Buat semua keluarga AKHI, jangan lupa sertai AKHI Ibadah Camp kali ni ekk..=)..


Seksa Meninggalkan Solat Fardhu

July 2, 2010
Solat sehari semalam 5 waktu adalah tanggungjawab yang wajib kita tunaikan baik oleh akak2 dan abg2 mentor, dan juga adik2 mentee AKHI.. 

Jika ditunaikan dngan penuh ikhlas,maka ganjaran yang menanti. Namun jika ditinggalkan,berikut yang menanti:

1) Meninggalkan fardhu Isyak:
     – Allah tidak redha ia hidup di bumi-Nya dan menggesa ia mencari bumi yang lain.

2) Meninggalkan fardhu Asar:
     – Dosa orang yang meninggalkan sembahyang fardhu Asar seperti membunuh 1,000 orang Islam.
3) Meninggalkan fardhu Zohor:
    – Dosanya seperti ia meruntuhkan Kaabah.
4) Meninggalkan fardhu Maghrib:
   – Dosa orang yang meninggalkan fardhu Maghrib sama seperti ia berzina dengan ibunya (jika lelaki) 

      atau berzina dengan bapanya (jika perempuan).
5) Meninggalkan fardhu Subuh:
    – Orang yang meninggalkan fardhu Subuh akan disiksa selama 60 tahun di dalam neraka.
Jadi, bersamalah kita menjaga solat kita.. Buat adik2 mentee, kalau masa mentoring kita boleh solat, pastikan diteruskan ketika di rumah juga ekk.. Begitu juga akak2 dan abg2 mentor.. Semoga kita menjadi generasi Islam yang cemerlang..=)..

AKHI 4th Mentoring

July 1, 2010

Pada Ahad, bersamaan 16 Mei 2010,sekali lagi UIA digegarkan “bala tentera kecil”,sape lagi kalau bukan mentee2 AKHI yang aktif sekali. Ketibaan mereka disambut akak2 dan abang2 mentor yang telah bersiap-siapan untuk mentoring AKHI yang keempat yang merupakan program AKHI yang kedua untuk sem pendek ini. Sebaik menjejakkan kaki di Edu Square,sudah kedengaran suara dan jeritan adik2 mentee AKHI. Maka berbisiklah akak2 dan abg2 mentor AKHI “Sampai dah….”.. Modul English mentoring kali ini bertemakan “Ambitions and Hobbies” yang berlangsung pada sesi pagi. Ada teka silang kata, susun ayat, soalan struktur, Hangman pun ada.. Bergempita kelas2 di Edu apabila masing2 cuba menyelesaikan Hangman..”Akak,saya nk huruf H”..”H xde..” balas akak mentor.. Dan disahut pula “tu la.. aku da kata xde H” oleh mentee yang lain..Begitulah suasananya.. Komiti modul juga menyelitkan nyanyian lagu sebagai salah satu modul mereka.. Memang interaktif.. Selepas selesai menjamah dan solat zuhur,sesi tilawah pula menyusul.. Tekun benar akak2 dan abg2 mentor membantu adik2 mentee memperbaiki bacaan mereka.. Harapnya,lepas ni bertambahlah adik2 mentee di Level 3.. Modul sahsiah menyentuh tentang kewajipan solat dlm kehidupan seharian mereka..


Sesi permainan yang memasukkan elemen pelajaran di sesi pagi memang menggamatkan.. Akhirnya,semua dapat hadiah.. Nyum2, dapat hamper makanan..

Lebih kurang 5.30 petang,beransurlah adik2 pulang.. Biarpun kepenatan, mentor2 mengambil kesempatan naik bas sekali menghantar mereka pulang ke sekolah masing2.. Selepas sesi postmortem dan mengemas Edu Square, giliran mentor2 pula melangkah pulang.. Pastinya masing2 keletihan.. Sekalung penghargaan buat mentor2 atas komitmen anda.. Jumpa di program yang berikutnya ekk..=)..


AKHI English Camp 2010 @ SKSI

May 7, 2010


Tamatlah sudah camp selama 3 hari di SKSI, namun kemeriahannya masih terasa dek rindukan gelagat serta gelak riang mentee2 AKHI sepanjang camp. Kalau tak nakal, bukan mentee AKHI la namanya…Mungkin nama “Fakhrul” pasti meninggalkan memori buat mentor2…Kelincahannya,kenakalannya yg tak terkawal kdg2 mengatasi kawalan mentor2,sehingga ada yg menangis dek penangan nakalnya, namun kdg2 dia jugalah pencetus suasana di sana…
Namun, semangat menimba ilmu yg dipamerkan mereka membakar kudrat mentor2 untuk mencurah segala yg mampu buat adik2 mentee..
Memberi penekanan tentang penulisan English, mentee2 menyiapkan hampir 7 karangan Bahasa Inggeris sepanjang camp ini…Antara topik2 yg diselitkan ketika GD ialah My Self, My School, My Hobby dan My Country…Berkonsepkan pembelajaran melalui permainan, modul2 permainan dibentuk khas untuk meningglkan input yg menjana tatabahasa English dikalangan mentee untuk digunakan menyiapkan karangan yg diberikan…Tidak hanya bertumpukan akademik, pengisian rohani turut dimuatkan dalam camp ini seperti Qiyamullail pada malam pertama dan siri tazkirah…
Alhamdulillah, biarpun dengan sedikit rintangan, program ini berjaya dianjurkan dgn jayanya dengan bantuan mentor2 AKHI…Semoga semangat membantu adik2 mentee terus bersemarak dikalangan mentor2 untuk program berikutnya..Ke Arah Kecemerlangan Generasi Islam..AKHI Club…