Mana Satu Nak Pergi Ni?

July 21, 2010

Dilemakah? Hujung minggu ni, ada dua program yang melibatkan AKHI Club..AKHI Ibadah Camp dan juga kursus anjuran CENSERVE.  Satu bertempat di SKBBS dan satu lagi bertempat di Hotel Seri Malaysia Genting.. AKHI Club diminta menghantar 3 orang wakil ke kursus tersebut, maka bertolak-tolaklah antara trainers, sape yang nak ke Genting..Sebabnya,semua nak pergi Ibadah Camp kt SKBBS.. Punya la rindukan keletah mentee2 AKHI sampai sanggup ditolaknya tawaran ke Genting.. Tambahan pula kem, mahu riuh rendah dibuatnya mentee2 cilik AKHI ni.. Akhirnya, wakil AKHI telah pun diputuskan dan mereka akan membawa nama AKHI Club ke kursus tersebut.. Jika di SKBBS pengisiannya tertumpu kepada penerapan akhlak mulia di kalangan mente, kursus kali ni lebih menjurus kepada perancangan kelab serta penggunaan “Balance Scorecard” sebagai asas perancangan serta penilaian kelab.Wah, semakin mantap AKHI nanti.. Apa2 pun, diharapkan kedua-dua program yang melibatkan AKHI dapat memantapkan lagi AKHI dalam memberi khidmat kepada pelapis2 generasi Islam.. Teruskan Usaha..

Demam World Cup..

July 14, 2010


Assalamualaikum…
Wah.. Baru2ni meriah betul sambutan PialaDunia (World Cup) ekk.. Keluarga AKHI pun terkena jangkitan demam Piala Dunia.. Bkn setakat mentor2 je, adik2 mentee pun sama semangat.. Bkn main membara menyokong pasukan masing2.. Sanggup bersengkang mata di pagi hari.. Deraian sorakan macam berada di stadium.. Siap beli jersey baru lagi.. Ada juga yang sampai terbawak-bawak dlm meeting.. hehehe.. Tapi,xpela, tak salah akak2 dan abg2mentor2 serta adik2 mentee AKHI sekalian,asalkan minat masih berlandaskan agama dan tak membatasi hukum Islam.. Jangan la fanatik sampai terlalai tanggungjawab kita.. Tanggungjawab dgn diri sendiri, tanggungjawab dgn ibubapa dan yang paling penting tanggungjawab dgn Allah.. Janganla sampai solat pun tertinggal dek asyiknya dgn bola.. Nati jd dosa pulak.. Ingat, bkn stakat semangat World Cup je, Akhirat Cup pun kna sama semangat juga kerana itulah kemenangan yang hakiki dan abadi.. Moga kita tergolong sebagai generasi Islam yang cemerlang di dunia dan juga di akhirat..=)..

Ikut Peraturan..

July 7, 2010
Ish2, xnampak ke papan tanda tu, abang penjual?? Siap gantung pisang lagi kt papan tanda tu.. Kena denda kang, mahal tu nak bayar.. Ha, hidup kita pun kena lah sentiasa berperaturan.. Kalau tak ikut peraturan, itu melambangkan peribadi kita yang kurang berdisiplin.. Adik2 yang kt sekolah, kalau xikut peraturan sekolah, mesti kna denda dgn cikgu.. Akak2 dan abg2 mentor2 kalau xikut peraturan UIA, kena bayar kompaun.. 50 ringgit tau.. Hehehe.. Selain itu, dalam kehidupan, kita hendaklah mengikut peraturan Allah yang telah ditetapkan.. Jika dilanggar, berdosa.. Jadi, sentiasa lah jaga disiplin diri kita,baik dgn diri sendiri, ibu bapa, rakan2 dan juga dgn Allah, barulah jd generasi Islam yang cemerlang..=)..

Pengumuman AKHI Ibadah Camp

July 2, 2010

Pengumuman untuk sekalian keluarga AKHI.. Akak2, abg2 mentor dan juga adik2 mentee, AKHI Ibadah Camp akan berlansung pada 16-18 Julai 2010, bertempat di Masjid Sultan Ahmad Shah dan ADM LT 1,UIAM.. Adik2 mentee akan berkampung selama 3 hari camp tersebut bersama akak2 dan abg2 mentor di UIA.. Mesti bestkan..
Modul kali ini lebih menekankan pembangunan sahsiah serta peribadi seorang Muslim di samping pemantapan aspek ibadah.. Moga tercapai impian kita untuk melahirkan generasi Islam yang cemerlang.. Insyaallah.. Buat semua keluarga AKHI, jangan lupa sertai AKHI Ibadah Camp kali ni ekk..=)..


AKHI dalam Utusan Malaysia

August 13, 2009


Mantap, mantap…AKHI Club!!!


AKHI dalam utusan malaysia

August 5, 2009
www.utusan.com.my

Assalamualaikum, may you all are in good health and blessed by Allah insyaallah.

On the 3rd August 2009 was a date to be rememberred by all AKHIan’s. This is because on tha that the story about AKHI Club was published in Utusan Malaysia. It is a great opportunity for promotion of AKHI Club.

The interview was done a week before that. It was conducted by Sis Zuarida from Utusan. The interview took about 30 minutes. Among the question is about the historical backgroud of AKHI Club and its activities. It was a unique experienced for us all. Below is the link for the article:
www.utusan.com.my/
(p/s: open arkib utusan, go to search by date, and select: 3rd August 2009/Bicara Agama)

Hopefully, through this it will stimulate and encourage all other members to strive their best for the excellence of AKHI Club performance. I also would like to take this opportunity to thank all members for their commitments and efforts in improving AKHI’s performance. May Allah grand you all with rahmat dan barakah insyaallah.

Wassalam

“Towards the excellence of Islamic Generation”


April 1, 2009

Assalamualaikum to all, hope everybody are in good health insyaallah.

As the semester approach its ending, many of us are busy with our final examination. With regard to this AKHI Club would like to wish to all of its members bittaufiq wan najah insyaallah. This is the time to pour out all that we have learned during the previous months. May we all are among those who are success insyaallah.

These are among the activities organized by AKHI during this semester.